Jeszcze jest jeszcze piękniejsza Brera, ale chyba troszke poza budżetem.
Alfa jest piękna, reszta to po prostu samochody, niektóre dla klejów i linijek. O te samochody trzeba po prostu dbać. Nie bez przyczyny na VW mówi się Panzerwagen- reszta jest po prostu delikatniejsza. Ale frajda z jazdy olbrzymia- zwłaszcza, że zawieszenie jest po prostu nieprzeciętne.
Oczywiście mozesz nas wszystkich, którzy stoją za Alfą, przeklinać- jak masz pecha- dużo pieniędzy wtopisz i możesz nie uzyskać odwzajemnienia.
[ Dodano: Czw 22 Lip, 10 16:34 ]
MisiekWAW, nie jeździłem Alfą (troszkę poza budżetem) ale dwoma Fiatami przez ponad 6 lat (Punto II do ponad 100 tyś. km w tym 60 z inst. gazową, oraz Stilo z 1,9 JTD)- i nigdy auto nie stanęło.
Podsumowanie roku z Alfa Rome GT
Kupiona 02-2005 .
Przejechane 19 000 km (więcej się nie dało bo ciągle stała w serwisie )
Awarie:
15-03-2005 r. przebieg 2503km
1. Lampa cofania i przeciwmgielna były od angielskiej wersji => wymieniono I CO Z TEGO? - ktoś źle w fabryce założył.
2. Pęknięty zatrzask tylniej półki => wymieniono - czy możliwe, że właściciel uszkodził?
3. Brak zaślepki AIR BAG na tylnym słupki => zamontowano no poważna awaria- nie widział jak odbierał
4. Trzeszczenie pedału sprzęgła => nasmarowano (nie pomogło)
5. Zacinanie się pedału gazu w pozycji ON ! => naprawiono
1 Tydzień w ASO
24-03-2005 r. przebieg 2800km
1. Trzeszczenie podczas wciskania pedału sprzęgła => WYMIANA SPRZĘGŁA wada
fabryczna od nowości . w 1,4 TSI świszczy pompa wody
2. Woda w kierunkowskazie bocznym => wymiana straszne
3. Brak możliwości wyregulowania tylnej klapy . Źle wklejona tylnia szyba => naprawiono
4. Przednia szyba zapylona farbą wyglądała ja zaparowana => wypolerowano jak to szyba zapylona farbą- czyżby autko było składane przed zakupem w ASO? Przecież auto jest malowane bez szyb
5. Regulacja przedniej maski i drzwi , były źle ustawione kolejny dowód, poza zapyleniem farbą szyby i źle wklejonej szyby tylniej, na to że autko mogło mieć dzwona przed wyjechaniem do klienta
6. Stuki podczas włączania 1 biegu =>usunięto
3 tygodnie w ASO !!!!
28-04-2005 r. przebieg 3900km
1. Dyfuzor tylniego nawiewu rozpadł się => wymiana
2. Osłona tunelu odstająca => wymiana spinki
3. Uszkodzona popielniczka (nie pale) => wymiana co znaczy uszkodzona popielniczka
4. Szumy podczas jazdy dochodzące z lewych drzwi => regulacja drzwi nie pomogła !
2 dni w ASO znów, może dzwon
06-2005 r. nie pamiętam dokładnej daty
1. Lakierowanie tylniego zderzaka (wady lakiernicze)
2. Montaż lotki na tylniej klapie. montaż dodatkowej lotki, czy przyklejenie bo odpadała
3. Regulacja drzwi szumy podczas jazdy = nie usunięto
5 dni w ASO
07-2005 r. bez zleceń
1. Regulacja tylnej klapy stuki i trzeszczenie => pomogło na chwile
2. Regulacja drzwi szumy => nadal są
3. Naprawy związane z uszkodzeniem zawieszenie prawego (dziura na drodze) no to wina Alfy
2 dni w ASO
31-08-2005 r. przebieg 9356km
1. Brak mocy , pęknięta opaska rury powietrza => wymieniono straszna awaria
2. Regulacja drzwi szumy ......................... nadal nic
1 dzień w ASO
27-09-2005 przebieg 10947km
1. Zacięcia pedału gazu w pozycji ON!!! => smarowanie pomogło do dzisiaj !
2. Komunikat o braku ciśnienia oleju w silniku (błąd bezpodstawny anomalia)
4. Duże zadymienie z rury => nie stwierdzono
5. Opóźnienie w gaśnięciu silnika (wrażenie samozapłonu) => nie stwierdzono
nieprawidłowości.
1 dzień w ASO
26-10-2005r. przebieg 12135km
1. Wycie przy kręceniu kierownicą , zaniki działania wspomagania (było to od nowości!!!!)
=> wymiana pompy wspomagania .
1 dzień w ASO
25-11-2005r. przebieg 13362km
1. Nieprawidłowa praca klimatyzacji => wymiana centralki klimatronika
2. Wyciek oleju miedzy skrzynią i silnikiem => usunięto
3. Ślizganie się sprzęgła => wymiana (drugie sprzęgło)
4. Trzaski przy podszybiu => regulacja podszybia pomogło
5. Regulacja drzwi szumy podczas jazdy = nie usunięto
7 dni w ASO
02-2006r. przebieg ok. 17000km nie wiem gdzie mam zlecenie usterki wykryte w styczniu
1. Drgania kierownicy .=> usunięto
2. Wibracje całego samochodu => usunięto wymiana półosi najpierw wpadł w dziurę a później się dziwi, że poleciała półoś
3. Ściąganie w lewo => czasowo usunięto wróciły rozpieprzone zawieszenie po dziurze
4. Stuki podczas zmiany biegów => nie usunięto
5. Regulacja drzwi szumy podczas jazdy = nie usunięto na moją prośbę (czekamy do wiosny)
2 tygodnie w ASO
Obecne usterki :
1. Szumy podczas jazdy
2. Łomot z tyłu prawa strona
3. Stuki podczas zmiany biegów
4. Wibracje wróciły
5. Znowu ściąga w lewo .
Przy przebiegu 3000km i 10 000km wymieniłem filtry i olej.
Obecny przebieg to prawie 19 000km
Koleś kupił Alfę z mocnym silnikiem, pałował zdrowo i troszkę rzeczy popadało. Ale mam wrażenie, że jednak chyba autko miało przed wyjazdem z salonu dzwona- może na placu gdzie stało- przecież są przypadki zajeżdżenia silników przez kolesi parkujących auta.
Alfa jest piękna, reszta to po prostu samochody, niektóre dla klejów i linijek. O te samochody trzeba po prostu dbać. Nie bez przyczyny na VW mówi się Panzerwagen- reszta jest po prostu delikatniejsza. Ale frajda z jazdy olbrzymia- zwłaszcza, że zawieszenie jest po prostu nieprzeciętne.
Oczywiście mozesz nas wszystkich, którzy stoją za Alfą, przeklinać- jak masz pecha- dużo pieniędzy wtopisz i możesz nie uzyskać odwzajemnienia.
[ Dodano: Czw 22 Lip, 10 16:34 ]
MisiekWAW, nie jeździłem Alfą (troszkę poza budżetem) ale dwoma Fiatami przez ponad 6 lat (Punto II do ponad 100 tyś. km w tym 60 z inst. gazową, oraz Stilo z 1,9 JTD)- i nigdy auto nie stanęło.
Podsumowanie roku z Alfa Rome GT
Kupiona 02-2005 .
Przejechane 19 000 km (więcej się nie dało bo ciągle stała w serwisie )
Awarie:
15-03-2005 r. przebieg 2503km
1. Lampa cofania i przeciwmgielna były od angielskiej wersji => wymieniono I CO Z TEGO? - ktoś źle w fabryce założył.
2. Pęknięty zatrzask tylniej półki => wymieniono - czy możliwe, że właściciel uszkodził?
3. Brak zaślepki AIR BAG na tylnym słupki => zamontowano no poważna awaria- nie widział jak odbierał
4. Trzeszczenie pedału sprzęgła => nasmarowano (nie pomogło)
5. Zacinanie się pedału gazu w pozycji ON ! => naprawiono
1 Tydzień w ASO
24-03-2005 r. przebieg 2800km
1. Trzeszczenie podczas wciskania pedału sprzęgła => WYMIANA SPRZĘGŁA wada
fabryczna od nowości . w 1,4 TSI świszczy pompa wody
2. Woda w kierunkowskazie bocznym => wymiana straszne
3. Brak możliwości wyregulowania tylnej klapy . Źle wklejona tylnia szyba => naprawiono
4. Przednia szyba zapylona farbą wyglądała ja zaparowana => wypolerowano jak to szyba zapylona farbą- czyżby autko było składane przed zakupem w ASO? Przecież auto jest malowane bez szyb
5. Regulacja przedniej maski i drzwi , były źle ustawione kolejny dowód, poza zapyleniem farbą szyby i źle wklejonej szyby tylniej, na to że autko mogło mieć dzwona przed wyjechaniem do klienta
6. Stuki podczas włączania 1 biegu =>usunięto
3 tygodnie w ASO !!!!
28-04-2005 r. przebieg 3900km
1. Dyfuzor tylniego nawiewu rozpadł się => wymiana
2. Osłona tunelu odstająca => wymiana spinki
3. Uszkodzona popielniczka (nie pale) => wymiana co znaczy uszkodzona popielniczka
4. Szumy podczas jazdy dochodzące z lewych drzwi => regulacja drzwi nie pomogła !
2 dni w ASO znów, może dzwon
06-2005 r. nie pamiętam dokładnej daty
1. Lakierowanie tylniego zderzaka (wady lakiernicze)
2. Montaż lotki na tylniej klapie. montaż dodatkowej lotki, czy przyklejenie bo odpadała
5 dni w ASO
07-2005 r. bez zleceń
1. Regulacja tylnej klapy stuki i trzeszczenie => pomogło na chwile
2. Regulacja drzwi szumy => nadal są
3. Naprawy związane z uszkodzeniem zawieszenie prawego (dziura na drodze) no to wina Alfy
2 dni w ASO
31-08-2005 r. przebieg 9356km
1. Brak mocy , pęknięta opaska rury powietrza => wymieniono straszna awaria
2. Regulacja drzwi szumy ......................... nadal nic
1 dzień w ASO
27-09-2005 przebieg 10947km
1. Zacięcia pedału gazu w pozycji ON!!! => smarowanie pomogło do dzisiaj !
2. Komunikat o braku ciśnienia oleju w silniku (błąd bezpodstawny anomalia)
4. Duże zadymienie z rury => nie stwierdzono
5. Opóźnienie w gaśnięciu silnika (wrażenie samozapłonu) => nie stwierdzono
nieprawidłowości.
1 dzień w ASO
26-10-2005r. przebieg 12135km
1. Wycie przy kręceniu kierownicą , zaniki działania wspomagania (było to od nowości!!!!)
=> wymiana pompy wspomagania .
1 dzień w ASO
25-11-2005r. przebieg 13362km
1. Nieprawidłowa praca klimatyzacji => wymiana centralki klimatronika
2. Wyciek oleju miedzy skrzynią i silnikiem => usunięto
3. Ślizganie się sprzęgła => wymiana (drugie sprzęgło)
4. Trzaski przy podszybiu => regulacja podszybia pomogło
5. Regulacja drzwi szumy podczas jazdy = nie usunięto
7 dni w ASO
02-2006r. przebieg ok. 17000km nie wiem gdzie mam zlecenie usterki wykryte w styczniu
1. Drgania kierownicy .=> usunięto
2. Wibracje całego samochodu => usunięto wymiana półosi najpierw wpadł w dziurę a później się dziwi, że poleciała półoś
3. Ściąganie w lewo => czasowo usunięto wróciły rozpieprzone zawieszenie po dziurze
4. Stuki podczas zmiany biegów => nie usunięto
5. Regulacja drzwi szumy podczas jazdy = nie usunięto na moją prośbę (czekamy do wiosny)
2 tygodnie w ASO
Obecne usterki :
1. Szumy podczas jazdy
2. Łomot z tyłu prawa strona
3. Stuki podczas zmiany biegów
4. Wibracje wróciły
5. Znowu ściąga w lewo .
Przy przebiegu 3000km i 10 000km wymieniłem filtry i olej.
Obecny przebieg to prawie 19 000km
Koleś kupił Alfę z mocnym silnikiem, pałował zdrowo i troszkę rzeczy popadało. Ale mam wrażenie, że jednak chyba autko miało przed wyjazdem z salonu dzwona- może na placu gdzie stało- przecież są przypadki zajeżdżenia silników przez kolesi parkujących auta.
Komentarz